Patnáct vteřin; to je doba, za kterou se vše změní || NÁMI TO KONČÍ

neděle, prosince 02, 2018


Colleen Hooverová je autorka, o které se mluví. Na kontě má už slušnou sbírku knížek, nejen pro dívky, které vždy pojednávají o více méně kontroverzních tématech. Řeší v nich rozchody, rozvody, nebojí se ale přidat i třeba podvádění ve vztahu a seznámení čtenáře s tím, že to nemusí být tak jednostranné.
Do češtiny se přeložila většina z jejích knížek – ta nejnovější nese název Námi to končí. Jedná se o dílo, které je od ní ve světě nejvíce chváleno za upřímnost a odkrytí některých osobních věcí samotné autorky.
Jak se líbila kniha mně?

Patnáct vteřin.
Tolik stačí, aby se vztah k jednomu člověku úplně změnil.
Patnáct vteřin, které už nemůžeme vzít nikdy zpátky.

Lily měla dětství, které by žádné dítě nemělo zažít – a tak se ve chvíli, kdy překročí pomyslnou věkovou hranici dospělosti, rychle stěhuje z domu. Její někdejší přítel Atlas jí toho hodně vyprávěl o Bostonu, městu, ve kterém je prý všechno lepší, než všude jinde.
Lily mu věří a to i potom, co zmizel a přerušili kontakt. Boston se opravdu zdá krásný, milý a Lily se v něm cítí šťastná. Nečekaným způsobem se seznámí i se zvláštním mladým neurochirurgem Rylem na střeše domu, ve kterém bydlí. Ačkoli to vypadá, že se ti dva už nikdy víckrát nepotkají, náhoda a osud je svede znovu dohromady, když si Lily otevírá své vysněné květinářství a najímá si pomocnici, kterou nemůže být nikdo jiný, než Ryleova sestra Alyssa.
Ale když už to vypadá, že by mohla Lily být konečně šťastná, historie se začíná opakovat.

Neexistuje nic jako špatný člověk. My všichni jsme jen lidé, kteří někdy udělají špatná rozhodnutí.

Colleen je jedna z těch autorek, která vás donutí přemýšlet nad spoustou věcí, které jste dosud měli prostě a jednoduše zafixované jako ty „špatné“ jinak. Najednou vám při čtení jejích knížek nepřijde vše tak jednostranné a jednoduché. „Kdyby mi někdo udělal tohle, hned ho opustím.“ „Kdyby mě podváděl, hned ho opustím.“ „Kdyby mi lhal, hned ho opustím.“ Jenže Colleeniny knihy vám ukážou, že to „opuštění“ je mnohem těžší čin, než se na první pohled zdá.
Neřeknu vám, o čem je kniha Námi to končí, protože by se mohlo stát, že spousta z vás si domyslí závěr. A to bych nerada; toto je totiž kniha, která by měla ležet v knihovničce nás všech, mužů, žen, mladých, starých, knihomolů, nečtenářů.
Námi to končí je neuvěřitelně svižně odvyprávěný příběh, do kterého se téměř okamžitě začtete; hltáte stránku za stránkou a aniž byste si to uvědomili, najednou je poslední kapitola, stránka, věta. Příběh končí a vy sedíte na posteli, slzy vám stékají po tvářích, jako kdyby vám právě někdo volal, že se stalo ve vašem životě něco hrozného. Nemůžete přestat. Srdce bolí. Je zlomené, vy jste zlomení.
Možná je příběh tak dobře napsaný a živý právě proto, že autorka sama si něčím podobným prošla. Ne přímo, ale v jejím životě to hrálo dost silnou roli po celý život.

Možná jsme neskončili na stejné vlně, ale stále jsme součástí stejného oceánu.

Inu, nevím, co víc vám říct, než jen: přečtěte si to. Budete brečet. Hodně. Ale po přečtení této nádhernosti, budete někým naprosto jiným v tom nejlepším slova smyslu.

Díky za tuhle knihu.

Mockrát děkuji za zaslání této knihy týmu Euromedia & Ikar a skvělému Radkovi.

5*/ 5*

You Might Also Like

2 coment�rios

  1. Skvělá recenze! Hodně mi pomohla ujasnit si, jestli knihu chci nebo nechci číst. Samozřejmě si jí přečtu. Od Colleen jsem naposledy četla Bez naděje v roce 2015. A tahle kniha vypadá velmi dobře :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak já půjdu do knihovny a knížku si půjčím a uvidím co a jak :)
    Pozn. prosím, nemohla by sis nastavit v tom "Komentovat jako" možnost přidat URL? Jsem taky blogerka a chci komentovat jako blogger a ne anonym, co šel jenom kolem. Díky
    naoki-keiko.blog.cz

    OdpovědětVymazat