Být hrdinou nikdy nebylo těžší || PROJEKT KRONOS

neděle, září 09, 2018


Pavla Bareše všichni knižní blogeři znají. Kudy chodí, tudy proudí dobrá nálada a veselo. Ačkoliv je to tedy rozený vtipálek a bavič, ve skutečném světě se živí docela něčím jiným. Učí angličtinu, studuje vysokou školu a v noci zpívá v klubech se svou kapelou J!Scream. A, málem bych zapomněla, píše knihy. Dobré knihy.
Projekt Kronos je jeho prvotinou, ale už teď se pracuje na jeho pokračování pod pracovním názvem „Kronovy děti“.

Attiona City, 2052. To je rok a město, ve kterém se ocitáme. Nukleární zima zničila téměř všechno a to poslední, co zbylo, je město řazené na části; zatímco spodní část, Downtown, požírá epidemie a pomalu hubí město, horní část si žije poměrně dobrým životem. Jak dlouho bude ale epidemii trvat, než se rozšíří? Jak dlouho bude schopné město vzdorovat, když mu nikdo nepomůže?
Jason Blake, mladík žijící v jedné z nejhorších čtvrtí Downtownu s nemalou oblibou v komiksech, se jednoho dne ocitne na stanici metra D-dráhy Vítězná, když vtom spatří, jak se tři výtržníci snaží okrást bezbrannou ženu – a bude se chtít stát hrdinou. A Attiona ho vyslyší.
Na druhé straně příběhu se ocitá Luco Scarpa, muž, který nikdy netoužil po ničem jiném, než klidném životě v ústraní. Naneštěstí je to právě on, kdo má jménem jedné z nejmocnějších organizací světa „lovit“ lidi, jako je Jason.
Nakonec jsou to dva muži stojící proti sobě, uprostřed rozehrané šachové partie. Jen další figurky, které mají zajistit výhru – nebo prohru.

„Narodíš se – umřeš, konec.
Jediný, na čem záleží, je ten čas mezitím.“


Projekt Kronos je pro mě kniha mnoha překvapení. V jednom okamžiku jste si jisti, že začínáte chápat, kam se záměr a směr knihy bude ubírat, ale ejhle; narazíte do slepé zdi a musíte začít vymýšlet novou taktiku, jinou perspektivu, jak na příběh nahlížet. Kdybych měla tuhle velice zdařilou prvotinu přirovnat k jiným knihám, bez váhání říkám Akta Illuminae série od Kristoffa a Kaufmanové. Knihy jsou jak podobně rozsáhlé, tak i grafické zpracování je u obou naprosto dokonalé.
Jak už jsem se zmínila, je opravdu po většinu času těžké a náročné sledovat, co se v knize děje. Značnou část knihy máte pocit, že vůbec nechápete jak ta, anebo ona informace může být pro děj důležitá, ale pak se pomalu dostáváte do finále a až tam vám tahle šílená spleť myšlenek a faktů začne zapadat do sebe jako složitá, byť velmi chytře zpracovaná skládačka. 


Knihy od nakladatelství Host jsou nejen kvalitní, ale i neuvěřitelné nádherné. Každá obálka je naprosto jedinečná, jde vidět, že grafici se opravdu vyřádí a vloží do toho kus sebe samotných.
U Projektu Kronos ilustraci na přední obálce nakreslil Karel Jerie. Zbytek grafické úpravy pak navrhla Alena Gratiasová.
Když mi kniha přišla poštou domů pár dní jsem jen chodila ke knihovně ve svém pokoji a vytahovala knížku z poličky, abych se mohla dotýkat toho jemného povrchu.

V knize se setkáme s řadou důležitých i méně důležitých postav (které jsou v závěru stejně důležití, jako ti ostatní), takže člověk si je téměř neschopen zapamatovat úplně všechny. Hlavní hrdina Jason mi až nadlidsky připomínal autora samotné knihy. Pamatuji si, že jsme se o knize jednou bavili s pár dalšími blogerkami a jedna z nich prohlásila: „Když znáte Pavla, nemusíte Kronos ani číst.“ A upřímně, něco na tomhle prohlášení bude. Humor, styl mluvy, to vše je tak autorovi podobné a vlastní, že máte místy pocit (hlavně v případě monologů některých charakterů), že čtete Barešův soukromý deníček pubertálních let.
Postava Jasona je odvážná, ale zároveň neuvěřitelně bojácná. Věří, doufá, že dělá dobrou věc pro město, pro Attionu. Napříč městem si, však uvědomuje, tu všudypřítomnou bezmoc, zoufalství a činy, které z těchto emocí pramení – a v ten moment, je jedno, jestli jste Downtowner, anebo z Plošiny. Mladík je plný pochyb a to ho dělá o to lidštější.

Díky za tuhle knihu, protože je to jen další důkaz toho, jak česká literatura v mnoha žánrech stoupá výš a výš. Těším se, až se tohle přeloží do více jazyků, aby se to dostalo i k čtenářům mimo naše území. Projekt Kronos je prostě #mustread, ať už se chystáte s autorem vidět na Humbookfestu, anebo ne. 

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Humbook & nakladatelství Host Brno.

5* / 5*

You Might Also Like

5 coment�rios

  1. Vypadá velmi zajímavě, rozhodně si ráda přečtu (časem). Krásná recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to zajímavé! A hlavně se to určitě řadí mezi naše predni scifárny.
      Jsem ráda, že se recenze líbila :).

      Vymazat
  2. Tuto knihu si chci přečíst. Tvá recenze mě k ní ještě více nalákala, abych se do ní brzy pustila. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proto to dělám - ale vždy je krásné to slyšet, že jsem k tomu někoho přiměla :).
      Určitě dej vědět, jak se ti kniha líbila!

      Vymazat