#HumbookStart || 3. ROČNÍK HUMBOOKFESTU

středa, srpna 08, 2018


Minulý rok nám byl na festivalu Humbook představen nový projekt pod názvem Humbook Start. Než přejdu ale k jádru a představení letošního začínající se ho autora, chtěla bych vás obecně seznámit s tím, co si máte pod „Humbook Startem“ představit.

Co je to a o čem pojednává projekt #HumbookStart?

Pokud bych vás s tímto nadupaným projektem měla seznámit jednou krátkou větou, jedná se o podporu debutujících (začínajících) českých autorů a autorek v žánru YA. Jelikož je to ale vážně neuvěřitelně parádní, chci to pro vás trochu rozvést.
Začínající autoři to u nás a ve světě nemají vůbec jednoduché. Ano, někteří se sice dříve prezentovali přes #bookstagram a získali si jako recenzenti a „obyčejní“ fanoušci knih docela slušnou základnu podporovatelů (ve světě například @paperfury, která před pár měsíci debutovala se svou knihou A thousand perfect notes), ale takových šťastlivců je opravdu málo. Většinou jsou autoři zoufalí a nechají se vtáhnout do startovačů a jim podobným stránkám. A od toho je tu Humbook Start.
Minulý rok startoval Martin Bečan, autor urban fantasy knihy Kaziměsti. Kniha se díky podpoře velkého festivalu (a díky faktu, že jeho kniha je skvělá!) těší velkému úspěchu.
Letos to bylo ještě o něco ojedinělejší, protože knihu pro #HumbookStart jsme vybíraly přímo my, ambasadorky. Dostali jsme ukázky hned ze dvou knih a na základě našeho uvážení vybrat tu, která se nám líbila víc – tu s více hlasy čekal pak #HumbookStart
Tahle sláva, která provází vzrušení i nervozitu, čeká v říjnu Petru Machovou, debutující autorku fantasy knihy Dračí město, jejíž kniha byla nakonec ta výherní. 

O čem Dračí město bude?

„ Ještěři, potomci Věčného ohně, vědí, jak splynout s davem. Jejich společnost však na prahu nového tisíciletí skomírá. Mezi jednotlivými rasami doutnají staré sváry – jedni se přizpůsobili lidem za cenu ztráty vlastní identity, jiní se skryli hluboko pod zemí, neteční k problémům na povrchu. Ještěři, z jedné strany sevření lidmi a z druhé strany agresivními bestiemi, mají opravdu namále. Stačila by jediná jiskra a celý jejich známý svět se zhroutí... pak se ovšem nelze divit, že někteří vezmou věci do vlastních rukou.

Lidská dívka Jana byla proti vlastní vůli proměněna v ještěra. Nabyté schopnosti ji ale vyděsí natolik, že uteče do lesa, kde narazí na chrám Temného draka. Neví však, že jí hrozí velké nebezpečí. A to, jakým způsobem mu bude čelit, může ovlivnit dokonce i celou ještěří civilizaci. 


Vzhledem k tomu, že jsem četla zatím jen ukázku knihy, nemám zatím ucelený náhled na knihu jako celek, proto vám přikládám oficiální anotaci ke knize. Kniha by měla vyjít ještě před samotným festivalem, plánované datum zatím spadá na 20. 8. 2018.

No a nakonec oficiální pozvání od Petry Machové, které si můžete pustit na přiloženém videu níže.
Doufám, že se na začínající autory těšíte a určitě mi napište do komentářů, pokud jste na minulémročníku byli a Martin Bečan se vám líbil!


You Might Also Like

0 coment�rios