Kdo se ničeho nebojí, nemůže být statečný || RENEGÁTI

úterý, května 01, 2018


Renegáti je vůbec první letošní fantasy kniha z továrny nakladatelství Egmont, kterou recenzuji. Minulý rok jste se mohli setkat například s titulem Bez srdce. Je však zajímavé, že tyto knihy nemají společného jen nakladatele, ale i autorku!

Za poskytnutí recenzního výtisku ve formě RC (=reading copy) děkuji nakladatelství Albatros Media a.s. & Egmont.

Dřív světu vládli tři věci; nekončící chaos, smrt a Anarchisti – padouši, kteří se snažili podmanit si svět zcela pro sebe.
To je už ale minulostí. Ve chvíli, kdy přišli Renegáti, nikdo nevěřil, že by dokázali zachránit už téměř zničený svět.
Superhrdinům se to ale podařilo a Země se od té doby značně změnila. Uplynulo už bezmála deset let od jejich vítězství. Ace Anarchista, vůdce padouchů, byl poražen a přestože svět skýtá ještě pár hrozeb, tým Renegátů se nenechá zastrašit.

Nova v Renegáty věřila. Věřila, že když se jí a její rodině něco stane, přijdou a zachrání je. Věřila v ně i ve chvíli, kdy do jejich domu vtrhl jeden z menších nepřátelských klanů a zabil jejího otce a matku. Věřit přestala až když tento osud potkal i její malou sestru.
Nova od té doby patřila k Anarchistům, kteří jí pomohli začít nový život s novou identitou.

Když je Nově osmnáct let, Renegáti pořádají nábor nováčků do svých řad – něco, co ještě nikdy  předtím neudělali. Nova se přáteli nechá přemluvit a sama si podá přihlášku, aby hrdiny mohla zneškodnit zevnitř.
Dívka je přidělena k týmu Adriana Everharta, mladého Renegáta a adoptovaného syna Kapitána a Dread Wardena.
Noviných hlavních cílů.


„Na začátku jsme byli padouši všichni.“
Tak zní první věta knihy.
Bála jsem se, že kniha bude přehnaně „klišoidní“, nebude to čtivé a na styl autorčina psaní si budu zvykat stejně dlouho, jako tomu bylo při četbě Bez srdce. Nic takového se (k mému nadšení!) však nekonalo – příběh utíkal rychle, byl poměrně originální, ale HLAVNĚ jsem si okamžitě zamilovala hrdiny příběhu.
Humbook nedávno na svých stránkách zveřejňoval test, kde jste mohli zjistit, zda jste v #teamrenegati, anebo #teamanarchisti. Musím však říct, že po dočtení knihy (a i během ní!) se vaše úhly pohledů budou často měnit; alespoň tak to bylo v mém případě. Přestože mi test vyšel jako „JSI RENEGÁT“, soucítím téměř ve všem i s druhou stranou.
Kniha mě nesmírně šokovala, mnohokrát dojala k slzám a několikrát hystericky rozesmála. V neposlední řadě i donutila otevřít mobil a hledat si další citáty a informaci, kdy má vycházet druhý díl. (V AJ by měl vyjít 6. listopadu 2018 pod názvem „Archenemies“)

„Kdyby lidé chtěli být hrdiny, přišli by na způsob, jak to zaonačit i bez nadpřirozených schopností.“

Jak už jsem zmiňovala, Marissa Meyerová u nás rozhodně neznámou není. Její první kniha, která u nás vyšla, byl zároveň první díl její veleúspěšné série Měsíční kroniky, Cinder. Poté, co byla série kompletní, vyšel retelling (=kniha na motivy nějakého už existujícího příběhu) na postavu Srdcové královny z Alenky v říši divů s názvem Bez srdce a nyní začíná novou sérii Renegáti.

V poslední době se často mezi blogery mluví o tom, že by mohla být Marissa Meyerová jednou z těch, které potkáme na letošním HumbookFestu. Co je na tom pravdy, zatím neví nikdo z nás.


Přestože za sebou máme necelý půlrok roku 2018, jsem si už teď v květnu jistá tím, že se kniha zařadí mezi TOP 5 knih letošního roku.
Nakonec bych ještě dodala, že bych knihu doporučila především fanouškům Marvel a DC, komiksovým nadšencům anebo zkrátka fanouškům autorčiných knih.

5* / 5*

You Might Also Like

1 coment�rios

  1. Moc pěkná recenze :) Na knihy od této autorky se brzy chystám :) Musím rychle napravit to, že jsem od ní zatím nic nečetla :)

    OdpovědětVymazat