Famózní příběh z kouzelnického prostředí pokračuje! aneb Tak trochu jiná recenze || GRINDELWALDOVY ZLOČINY

úterý, května 21, 2019


Kdybyste se v dnešním moderním, uspěchaném světě, kde si všichni a nikdo zároveň hledí svého, zeptali náhodného cizince na ulici, co považuje za novodobou knižní klasiku, kterou by zařadil do doporučené maturitní četby, byla by dost velká pravděpodobnost, že by vám odpověděl jedním jediným slůvkem: „Nevím,“ možná dokonce: „Nečtu.“ Možná se by se cizinec jen nervózně zasmál a tiše se modlil ke svým bohům, že svou pozornost brzy přesměrujete na jiný nebohý, pohybující se cíl a jej necháte svému osudu.
Přesto se může stát (většinou až po několikátém pokusu), že vám ten cizinec – v mé představě je to vždy mladá dívka s kulatým obličejíkem a řídkými vlasy svázanými do dvou vysokých culíků – nadšeně a bez nějakého hlubšího zamyšlení se, odpoví: „Na tuty Harry Potter a všecko od Rowlingový, to dá rozum!“

A přesně pro toho jednoho člověka dneska píšu recenzi.
Pozvedněte hůlky a čtěte o Grindelwaldových zločinech.

„BRUMBÁL: ‚Víš, proč tě obdivuju, Mloku? Možná víc než kohokoli jiného?
(v reakci na MLOKOVO překvapení)
Neusiluješ o moc. Ani o popularitu. Ptáš se jen, zda je ta věc sama o sobě správná. A když ano, uděláš ji za každou cenu.‘“

Kouzelnický kongres Spojených států amerických, známější jen pod zkratkou KOKUSA, s pomocí Mloka Scamandera a jeho přátel zajal usvědčeného kriminálníka a zločince Gellerta Grindelwalda, který doteď seděl v nejpřísněji monitorované cele s minimálními dávkami jídla. Ano, doteď. Za neznámých okolností se mu totiž povedlo znovu prchnout... Dokáže být velmi přesvědčivý.
Zatímco tedy KOKUSA vysílá bystrozora za bystrozorem, včetně Mlokova staršího bratra Théseuse, je Mlok kontaktován samotným Brumbálem, který ho vysílá vypátrat Credence do Paříže. Credence ale není jediný, kterému hrozí nebezpečí; celý kouzelnický svět se hroutí a válka mezi dobrem a zlem je na spadnutí. Kterou stranu si vybereš ty?

Jako asi každý velký čtenář je pro mě tak trochu zvláštní nezvyklost (pěkný patvar, viďte!) nejdřív chodit do kina na film a až pak číst knižní podobu příběhu. Pro nezasvěcené to rozvedu: Fantastická zvířata (a kde je najít) je sérií, která vychází nejdřív ve filmové podobě, scénář jako kniha je zveřejněn až posléze. Nejedná se tedy o klasickou beletrii, jako je tomu u série Harryho Pottera. J. K. Rowlingová je ale autorkou námětu i všech scénářů jako takových.

To bylo tedy jen takhle na začátek, teď ale k samotnému pokračování Grindelwaldovy zločiny. Budu se snažit vyvarovat spoilerům, ale přece jen se jedná o druhý díl z plánované pětidílné série, takže nezaručuji, že se tu nemihne nějaká informace, která se stala v předchozím filmu/scénáři.

Na film Grindelwaldovy zločiny jsem šla koncem listopadu, pamatuju si, že to byl první víkend po premiéře, s několika kamarádkami, které jsem poznala díky knihám. Konkrétně šlo o Klárku, Áďu, Káju, Olivku, Marky, malou Markét, Danču a Aničku Čížkovou. Těšily jsme se jako malé děti na Vánoce, dokonce jsme se i tématicky ohákly; některé z nás měly šály, jiné obraceče času, výjimky oba zmíněné fanouškovské předměty. Vesele jsme se v sále poskládaly podle toho, kdo chtěl jak sedět vedle koho a s prvními známými tóny potterovské melodie, jsme se začaly soustředit na plátno před sebou.
Někteří z kina ale vycházely rozpačití. Jiní vztekle zkoumaly anglický scénář (ten už byl v tu dobu pár dní v prodeji) s přáním, zda tam náhodou nenajdou odpovědi na své nezodpovězené otázky. A – nejméně početná – skupinka,ve které jsem byla já, byla zmatená, ale vesměs s pozitivními pocity a touhou vidět co nejdříve další díl (který nás naneštěstí čeká až v roce 2021).

„LETA: ‚Proč tě divná stvoření tak milují?‘
MLOK: ‚Nejsou divná stvoření...‘
MLOK A LETA: ‚... jsou jen omezení lidé.‘“

V příběhu se setkáváme hlavně s politikařením a pletichařením (jak už ze strany Grindelwalda, tak i KOKUSY a hlavních hrdinů, které známe z prvního dílu), hodnou dávkou akce, která je narvaná pomalu do každé scény (bohužel i na místa, kde to příběh ani nevyžaduje, naopak mu to lehce ubírá) a (alespoň to!) s několika novými fantastickými tvory (a někteří jsou opravdicky opravdu roztomilý!). S čím se naopak nesetkáváme je souvislý příběh s našimi oblíbenými hlavními postavami a nějakou navazující a hlavní zápletkou. Scénář skáče mezi jednotlivými aktéry příběhu jak na horské dráze, jednou se ocitáme u Grindelwalda, podruhé u Credence. Někdy zavítáme i do rušných paížských uliček společně s Ninou, jindy navštívíme roztržitého Mloka. Je těžké se na poprvé zorientovat a knižní podoba scénáře je tak skvělá na utřídění si myšlenek po prvním (ale i  po druhém a třetím) shlédnutím.
Takhle to vypadá, že jsem byla s filmem a scénářem vlastně docela nespokojená – ale vůbec ne! Dokážu pochopit – ne, vlastně zcela chápu – ty jedince, které film zklamal a kteří čekali něco naprosto jiného. (Protože i já čekala něco úplně jiného, co si budem.) A snažím se na film i jeho námět podívat kriticky, ale zároveň sama za sebe říkám, že to byl dobrý druhý výplňový díl, na který skvěle naváže ten třetí (alespoň v to doufám).

Přejdu-li ke grafickému zpracování... no vážně, vždyť není co vytknout! Mně se druhý díl vizuálně líbí možná ještě o chlup víc, než tomu bylo u prvního. Je to zvláštní, protože tyrkysová rozhodně nepatří mezi mé oblíbené odstíny, ale tenhle tip je opravdu krásný a s tím zlatým, blýskavým písmem tvoří úchvatnou kombinaci.

Tohle musí každý fanoušek mít ve své knihovničce!

4*/5*
(protože chápu, že některým to nesedlo + si sama nechávám rezervu pro další díly)

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Albatros Media!

You Might Also Like

2 coment�rios

  1. Recenze jako vždy výborně napsaná, jen mne mrzí jedna věc. To jsi tak jednoduše schopna odpustit jim tolik faktických chyb kouzelnického světa? :( Jinak doufám, že na další díl půjdu s vámi <3

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji mooooc za super článek, máte u mne veliký obdiv za takto suprový projekt :-) Já jsem nedávno narazila na článek se zajímavostmi o Harry Potterovi, které jsem doposud ještě neviděla, tak se kdyžtak také mrkněte.

    OdpovědětVymazat